Stemningsfullt med utepeis

Få ekspertens tips til hvordan du skaper en trivelig uteplass med utepeis året rundt.

Eier, designer og daglig leder i Ellinors rede, Hege E. Larsen har levert komplette eneboliger med interiør og hagedesign i over ti år. Larsen sier nordmenn er redebyggere, og mener utepeiser som avgir varme og en god atmosfære er alt vi trenger for å skape en trivelig og harmonisk uteplass året rundt.

 

Hva kan man gjøre for å få til et ekstra hyggelig utemiljø hjemme?

– For å ha et hyggelig utemiljø bør man først og fremst sjekke værmeldingen. Deretter er det viktig å ha gode varmekilder som både bidrar til stemning og atmosfære, og sørger for at du ikke fryser. Stråleovner og infrarøde ovner gir et veldig intenst og ubehagelig lys som heller ikke er særlig hyggelig. Heldigvis har det kommet flere lekre utepeiser på markedet som både gir varme og atmosfære på uteplassen. Har du varmekilden i boks trenger du ikke særlig mer enn et par lykter, pledd og et glass rødvin før du har den perfekte utestemningen.

 

Ikke alle har store hager å boltre seg i. Har du noen peistips til folk med små hageflekker eller verandaer?

 Nei, ikke alle har stor hage og da kan være praktisk med en utypes som du lett kan flytte på. Faber har to  utepeis som passer veldig godt til mindre uteplasser. The Tube er en gasspeis på hjul, som du lett kan flytte rundt på. Den har et flammebilde som går helt rundt, og du kan derfor se flammene fra alle kanter om du ønsker dette. The Buzz ligner veldig på The Tube, men har kun flammebilde på tre kanter. Hvis man har mulighet til å ha en fastmontert utepeis, er The Mood imponerende lekker. Her kan du velge om du ønsker flammebilde på en eller to sider, og du kan også bruke den som en romdeler ute. Har du en god gasspeis kan du starte- og slutte sesongen tidligere. Og har du et tak, kan du nesten sitte der på julaften.

 

Hvilke av Fabers utepeis liker du best, og hvorfor?

– Jeg er en designer og problemløser, og min favoritt varierer like mye som mine ulike prosjekter.

 

Hva er det nordmenn vil ha denne sesongen?

 – Vi er redebyggere i Norge. Vi vil ha pledd, komfort og utebelysning. Heldigvis er det enkelt å friske opp hagen med kun et par enkle grep. Har du en hage som ligger litt i mørke, vil underlys på plantene utvide synspunktet og få hagen til å virke dobbelt så stor. Et annet tips er å leie inn proff hjelp til beskjæring av planter. Proffenes hemmelighet er at det ikke synes at trærne er beskjært når de er ferdige. Plantene blir sunne, tette og fine og hagen din vil automatisk få et løft.

 

Ellinors rede har levert vellykkede prosjekter innen interiør- og hagedesign i over ti år. Hvorfor bør man velge Faberpeis?

– Min personlige erfaring er at Faber har et veldig fint og naturlig flammebilde i forhold til andre leverandører. Faber har lagt ned mye arbeid for at det skal se ut som ekte flammer. De selger også gjennomført kvalitet og har mange modeller i alle prisklasser.

 

Hvor mye varme avgir peisene? Kan man varme opp en hel terrasse, og hvor stor del av hagen varmes opp av peisen?

– Du får mer enn god nok varmefølelse av en gasspeis ute, men du kan også variere dette med flammen og gasstrømmen til peisen din. Fleksibiliteten i en gasspeis er veldig praktisk, og varmeinnstillingene gjør at peisene fungerer like godt både sommer og vinter.

 

Hege E. Larsen lager 3D-tegninger der hun integrerer Faberpeisen inn i rommet. På denne måten kan kundene enkelt se hvordan gasspeisen vil komplettere deres rom.

Hege E. Larsen lager 3D-tegninger der hun integrerer Faberpeisen inn i rommet. På denne måten kan kundene enkelt se hvordan gasspeisen vil
komplettere deres hjem.

 

Du kan lese mer om Ellinors rede på deres hjemmeside: www.ellinorsrede.no