Ikke bare holder peisen oss varm gjennom vinteren, men den gir også hjemmet en lunere følelse i de kalde vintermånedene. I tillegg er den et fint tilbehør i hjemmet, og for mange er peisen også et smykke i rommet. I julen er det derfor mange som velger å pynte peisen, slik at den står i stil med resten av hjemmet gjennom hele desember. Her er våre dekorasjonstips til din peis:

 

Pynt peishyllen

Peishyllen er både enkel og trygg å dekorere. Pynt den med både telys og større kubbelys, og dekorer med ønsket julepynt. Et rimelig og enkelt tips er å plukke med seg granbar fra naturen, for så å pynte peishyllen med denne. For å gi peishyllen ekstra julepreg kan du henge opp julestrømper til hele familien langs peishyllen. Dette gjøres enkelt ved å fordele strømpene likt langs peishyllen, for deretter å feste dem med en krok.

Pass på å separere flammer og granbar, og forlat ikke rommet så lenge det er levende lys tilstede. Du kan lese mer om om hvordan du skaper en trygg jul i hjemmet her.

Har du ikke peishylle?

Fortvil ikke. Det er ikke nødvendig med peishylle for å dekorere til jul. Plasser pynten ved siden av peisen for å skape en lun og fin julestemning i hjemmet, eller plasser noe av pynten over selve peisen. Men husk på at peisen ofte blir varm ved fyring, så bruk derfor pynt som tåler varme eller fjern pynten ved fyring.

Peis gir lavere blodtrykk

Peis er ikke bare dekorativt og varmende. En amerikansk studie med over 130 deltakere viste nemlig at peisen også har en avslappende effekt på mennesker. Over 134 deltagere fra Tuscaloosa i Alabama fikk blodtrykket testet både før og etter at de hadde tittet på en digital peis med lyd. Resultatene viste at både ved å se og høre peisen slappet testdeltakerne av, og blodtrykket deres sank som en følge av dette.

 

Kilde: evostudies.org