Alt du trenger å vite om peis utendørs

Hytte, hus eller leilighet - balkong eller terrasse. Det finnes garantert en modell som passer for deg. Her får du gode råd til hvilken du bør velge, sikkerhet og installasjon. 

En utendørs peis er perfekt for å forlenge utesesongen og nyte hyggelige kvelder under et pledd på terrassen eller balkongen hjemme, eller på hytta.

Men hvilken type peis bør du velge?

– Hvilken peis du bør velge avhenger av beliggenhet og uteområde. Bor du i et tett boligområde er gass det beste valget, for da vil ikke røyk fra ved være til sjenanse for naboer, sier Christian Johnsen, daglig leder ved Varmeforum i Trondheim.

– Har du hytte eller bolig ved sjøen, bør du satse på et oppmurt ildsted for fyring med ved. Ved sjøen er det store muligheter for at produkter av stål vil ruste, forklarer han.

Utepeis – gode råd til hva du bør velge

Har du hytte på fjellet eller ønsker deg en utepeis for balkong/terrasse i tettere boligstrøk eller leilighetskompleks, er en gassdrevet utepeis det ideelle valget.

– En gasspeis er enkel å bruke og vil ikke være til bry for naboene, forteller Johnsen.

Faber leverer gasspeis til utendørs bruk som er frittstående og med hjul – The Buzz og The Tube, samt modeller som kan bygges inn på uteområdet – blant annet The Mood.

– Med en peis som The Mood kan du være kreativ. Den kan bygges inn med teglstein, naturstein eller andre materialer. Peisen bør stå på et fast sted og ha et egnet skap til oppbevaring av gass. Er du usikker på installasjon så spør om råd hos din forhandler, sier Johnsen.

Modellene The Buzz og The Mood er minimalistiske, mobile utepeiser av stål. Gassflasken settes rett inn i peiskonstruksjonen. Peisen leveres med et eget trekk for regn og lagring.

– Når det gjelder utepeis på terrasse eller balkong, så er det kun gass eller biopeis som er egnet for dette. Det gjelder modellene The Buzz og The Tube. Alternativt modellene fra Taigaen, sier han.

Faber leverer også klassiske gruepeiser for utendørs bruk og alternativer for åpne peisbål som kan felles ned i et bord. Blant annet fra Italkero.

Slik sørger du for kvalitet og sikkerhet ved installasjon

En utendørs gasspeis og gassfakler skaper en illusjon av varme året rundt, og uterommet får en atmosfære og varme som gjør at du kan utvide sommeren og utesesongen. Gassen skaper herlige sittesoner som gir deg mulighet til å skape det utemiljøet du drømmer om.

Når det gjelder sikkerhet og oppbevaring av gass, så det er spesielt én ting som er viktig.

– Ved bruk av gasspeis generelt, så må det sikres at koblinger og slanger er tette. Gasslange og regulator bør byttes ut hvert andre år, forteller Johnsen.

Alle faste gassinstallasjoner – også installasjon av utendørs gasspeis, skal alltid utføres av en godkjent gasstekniker. Tolcon og alle våre forhandlere har oversikt over gassteknikere i hele landet. Frittstående modeller med flaske innvending og enkel husholdningsregulator kan en montere selv.

For å sikre kvalitet og sikkerhet i alle ledd, anbefaler Johnsen at du kjøper produktet fra en leverandør av høy standard.

– Jeg anbefaler å kjøpe fra kjente leverandører. Bruk gjerne en faghandel på varmeprodukter. Da er du sikker på at de kjenner til alt av lover og regelverk rundt installasjon, montering og bruk, og du er sikret dersom det skulle dukke opp noe senere, sier Johnsen.