Alt du trenger å vite om gasspeis

Gasspeis er praktisk, fleksibelt og gir unike muligheter for flott design -  enten du bor i leilighet eller hus. Den krever minimalt med vedlikehold og kan enkelt kontrolleres med fjernkontroll eller app.

– Gasspeis er praktisk, fleksibelt og gir utrolige muligheter for unikt og flott design, sier Ruben Aasebø Jansen, kundeveileder og selger ved Stavanger Varmesenter.

Og ja - det finnes flere, gode grunner til å bytte ut en vedfyrt peis med gasspeis.

– En gasspeis er rentbrennende og effektiv på både høy og lav effekt. Gasspeisen krever minimalt med vedlikehold, tennes enkelt ved hjelp av en fjernkontroll, du slipper sot og aske, samt å bære ved. I tillegg finnes det mange muligheter for spesialtilpasninger, forteller han.

Hus eller leilighet - gode grunner til å velge gasspeis
Gasspeis har store fordeler for deg som har liten eller stor leilighet, men også for deg som ønsker deg et flott ildsted og har hus – uavhengig av om du har pipe eller ikke.

– I en leilighet vil en gasspeis være enkel å plassere og du trenger ikke pipe, sier Jansen.

Som regel er det heller ikke det store oppvarmingsbehovet, som gjør gasspeis til et godt valg. For deg som har hus handler det i stor grad om komfort og bekvemmelighet.

– I 2017 lanserte Faber en ITC- applikasjon som gir deg full kontroll over peisen via smarttelefon og nettbrett. Bruk fjernkontrollen til å justere varmen som det passer deg eller bruk termostatfunksjonen for å sette en fast temperatur.

– Ved å bruke Eco-funksjonen kan du redusere forbruket av gass med opp mot 70 prosent under oppvarming, forklarer Jansen.

Har boligen eller huset ditt allerede skorstein, kan installatørene ved forhandleren trekke nytt avgassrør gjennom eksisterende skorstein.

Gasspeis - dette må du å vite om lover og byggeforskrifter
Nylig kom en ny byggeforskrift med forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel. Det betyr imidlertid ikke at det er forbud mot å skaffe seg gasspeis.

– Det innebærer at det heretter kun skal installeres gasspeis beregnet for biopropan og biogass, noe gasspeisene produsert av Faber er sertifisert for, forteller Jansen.

Plan og bygningsloven med tilhørende teknisk forskrift regulerer kravene til oppføring og ombygging av blant annet boliger. Gjeldene forskrift omtales gjerne som TEK10, og ble revidert i henhold til paragrafene for energiløsninger, gjeldende fra 01.01.17.

Energiløsninger omtales i §14-4 og lyder:
• Det er ikke tillatt å installere varmeinstallasjon for fossilt brensel.
• Fornybart biobrensel, som for eksempel ved, trepellets, bioolje og biogass er ikke fossilt brensel.

– Varmeinstallasjoner som er sertifisert for bruk av fornybart biobrensel vil oppfylle kravet til å være for fornybart biobrensel og rammes ikke av forbudet i §14-4, sier Jansen.

Pris og praktiske råd ved kjøp av gasspeis
Når du har bestemt deg for hvor du ønsker å plassere gasspeisen, vil ekspertene ved din forhandler hjelpe deg med å velge riktig løsning for ditt hjem.

– Vi etterspør ofte en plantegning/skisse som viser oppvarmingsarealet og møbleringsplan. Da vil vi kunne bistå kunden best mulig med valg av peis, avgassrør gjennom tak eller vegg, oppbevaring av gass og design, forteller Jansen.

Peisen kan henge på en vegg eller monteres inn i veggen. Enkelte installerer peisen slik at den fungerer som en romdeler. Det forutsetter riktig valg av materiale.

– Da skal det benyttes materiale som ikke er brennbart. Det som er mest vanlig er 50 millimeter tykke kalsiumplater, eventuelt i kombinasjon med stål, stein, glass eller fliser. Design og utførelse er helt opp til kunden og vi tilbyr løsninger for alle behov, sier han.

Levende ild midt i huset krever varsomhet og fagkompetanse, og må gjennomføres av sertifiserte installatører. Gasspeisen må være godkjent og CE-merket for installasjon i Norge.

– Pris på gasspeis vil avhenge av størrelse, stålkvalitet og tykkelse, flammebilde, fjernkontroll og design. De rimeligste modellene til Faber koster rundt 18.000 kroner inkl. mva. Gassrør, avgassrør, innbygningsmateriell, gass-skap og flasker, samt installasjon kommer i tillegg.

– En gasspeis til rundt 18.000 kroner vil ha en komplett pris på rundt 45-50.000 kroner ferdig installert. Da ordner vi alt av dokumentasjon og godkjenning, samt tilbyr kunden opplæring og overlevering av peisen etter installasjon, sier Jansen.

Faber MatriX - ny og spektakulær gasspeis
Jansen kan fortelle at den nye MatriX-serien til Faber er blant de gasspeisene som for tiden er blant de mest populære.

– Peisen i Faber MatriX-serien gir enestående designmuligheter med innbygningsmoduler i ulike størrelser, hvor alle størrelsene kan leveres med glass på en, to eller tre sider. Alt ligger til rette for at du kan designe en peis helt etter egen smak.

I tillegg utstyres alle peisene med ITC-app og Symbio LED-lys. Symbio lysmodul kombinerer optimal atmosfære med lavt energibruk, og er et «must» for deg som synes at stemningen like viktig som varmeproduksjonen.

– ITC-app, Symbio-LED, anti-refleksglass og den helt nye kubbebrenneren til Faber skaper en helt ny verden innen gasspeis, og gir et unikt uttrykk forbrukerne setter pris på, sier Jansen.